сряда, 23 ноември 2011 г.

Някои от най-уникалните стени в света


Стените не са подредени по някакъв критерий, но просто не можем да не отдадем палмата на първенството на
1. Великата китайска стена, която е едно от малкото човешки творения, забелязващи се от космоса. Със своите 7 000 км дължина, 10-15 м височина и 6-8 м дебелина, завършеното в общи черти през 3 в. пр. н. е. отбранително съоръжение с право може да бъде смятано за визитна картичка на човешката цивилизация. 
2. Стената на плача или Котел Маарави в Йерусалим. Това е западната стена на Втория йерусалимски храм на юдеите, издигната от Ирод при възстановяването на храма, просъществувал 586 години (от кр. на 6 в. пр. н.е). Стената е единственото, което е оцеляло от разрушената от римляните през 70 г. от н. е. еврейска светиня.
3. Берлинската стена е още една стена, която не съществува вече. Издигната на 13 август 1961 по препоръка на Варшавския договор, тя разделяше ГДР от Западен Берлин. Дължината й е достигала 155 км, от които 43 по берлинските улици. Само за два дни цялата западна зона е опасана с бодлива тел и след това започва непосредственото изграждане на стена с височина 3,6 м. Западната част от съоръжението се превръща в многокилометрова изложба на графити, дело на професионални художници-авангардисти и на любители. Докато до източната част не се допускат хора, според някои сведения при опит за преминаване са убити 625 души, но официално е потвърдена смъртта на 125, като последната й жертва намира смъртта си на 6 февр. 1989. Само  9 месеца по-късно, в нощта на 9 срещу 10 ноем. 1989 година, под напора на многохилядна демонстрация стената в района на Бранденбургските врата пада. Окончателно е демонтирана след обединението на Германия до края на 1990.


4. Белфастката линия на мира е издигната след кървавите безредици в Северен Белфаст между религиозните общности в Северна Ирландия през 1969, за да отдели кварталите, населени с протестанти от католическите райони, с цел намаляване на напрежението между двете групи. На някои места се издига на 6 м височина, последната й част, разделяща териториите на две начални училища, е завършена през 2008 година.

5. Зелената линия разделя Република Кипър от Северо-турската република Кипър, призната единствено от Турция. Границата между двата сектора с дължина 180 км е съоръжена от пъстро боядисани нефтени контейнери и варели и  се охранява от 1974 година насам от войски на ООН. След падането на Берлинската стена кипърската столица Никозия е единствената разделена столица в света, тъй като Зелената линия минава през нея. През 2007 части от нея откъм южната й страна са разрушени.

6. Мароканска стена, наричана от националистическия Фронт Полисарио „стена на срама”, разделя контролираните от Мароко части на бившата испанска колония Западна Сахара, от земите, управлявани от правителството на Полисарио, така наречената Сахарска арабска демократична република (САДР), която е с неопределен статут в ООН. Стената започва да се изгражда през 1981 година от мароканското правителство и е завършена на 16 апр. 1987 г. Представлява пясъчно-каменен насип с дължина 2 500 км и височина около 3 м.


7. Сеутската стена е изградена през 2001 със средства на ЕС между испанския полуанклав Сеута и Мароко за защита на Европа от неконтролируемия наплив на нелегални емигранти от Африка. Представлява паралелни заградителни съоръжения с 3-метрова височина от бодлива тел, между които има проход за граничарите на двете страни.



8. Разделителна стена между Израел и Палестина. Строи се от 2003 година и въпреки призивите на международната общественост за прекратяване на строителството в плановете на израелското правителство влиза ограждане на Западния бряг на река Йордан в протежение на повече от 700 км с желязна ограда с бодлива тел, като 25 км от нея, близо до Йерусалим, оградата преминава в бетонна стена с височина 8 м.
 Освен посочените, разделителни стени се издигат и между Северна и Южна Корея (по 38-ия паралел), Ботсуана и Зимбабве, между Саудитска Арабия и Йемен (600 км), в областта Кашмир между Индия и Пакистан (1500 км), Тайланд и Малайзия, Узбекистан и Таджикистан и много други. Дори САЩ строят защитна стена по границата с Мексико за възпиране на нелегалните емигранти и борба с наркотърговията.

9. Екобариера в Рио де Жанейро. Бетонната стена е построена в 2009 от бразилските власти като подготовка за  летните Олимпийски игри, които ще се проведат тук през 2016 година под предлог за защита на местни дървесни видове. Но мнозина виждат в нея опит да се огради града от най-стария бедняшки квартал, така наречените фавели,  Санта (или Донна) Марта.


10. Мемориална стена на ветераните от Виетнам във Вашингтон. Построена е през 1984 година в мемориаления комплекс, издигнат в памет на загиналите във виетнамската война само със частни средства по проект на 21-годишната студентка с китайски произход от Йейлския университет Мая Лин. Представлява две стени от черен гранит под ъгъл 125 градуса с обща дължина 75 м, на които са гравирани 58 129 имена.


11. Стената на Джон Ленън в Прага. На стената, ограждаща малтийския парк в пражкия квартал Мала страна, още през 70-те години се появили написани с тебешир стихове, предимно любовни, затова тя била наричана стена на плача. Веднага след убийството на Джон Ленън през 1980 г. един заоблен обелиск е нарочен за символичен гроб на изпълнителя, на който се поднасят цветя и палят свещи. Скоро след това цялата стена е изпълнена с графити, текстове на песни, подписи на почитатели. Преди демократичните промени на няколко пъти властите белосват стената, но почти веднага тя е украсявана с нови рисунки. След 1989 стената е туристическа атракция и символ на либералните идеи за свобода, мир и любов, проповядвани и от Ленън. Вярва се дори, че ако си истински негов почитател, сред стотиците рисунки непременно ще откриеш оригиналния автограф на идола.



12. Стената на Виктор Цой.  Възниква спонтанно на артистичната улица „Арбат” в Москва след трагичната гибел при автокатастрофа на фронтмена на рок-група „Кино” през 1990.  Подобни стени се появяват и в други градове от бившия СССР - Петербург, Могильов, Минск.


13. Стената Storm King в скулптурния парк край река Хъдсън в Маунтвил в района Ню Уиндзор на Ню Йорк, открит през 2000 година. Авторът й - британският художник Анди Голдсуърти е създал каменна стена с дължина 700 м, която се вписва естествено в пейзажа, плавно се гмурка в езерце, за да излезе от другия му край и да продължи да лъкатуши между дърветата.


14. И накрая още една необикновена стена в САЩ - стената от дъвки в Сиатъл, появила се в началото на 90-те години край едно кино. По нея зрителите лепили дъвките си, докато чакали да си купят билети.



1 коментар: