петък, 30 декември 2011 г.

Тайната на черното поло на Стив Джобс

Черно поло и джинси Levi's 501 - така светът запомни Стив Джобс, основателя на Apple. По тази "униформа" го разпознаваха навсякъде, с нея го пародираха в телевизионните шоу. Когато отваряше гордероба си пред журналисти, те виждаха...стотици черни пола.


Историята на появата им в гардероба на Стив Джобс е известна. В началото на 80-те той имал делова среща в Япония с менажера на Sony Акио Морита. Между другото Стив Джобс го попитал защо всички в компанията му носят униформи. Акио пояснил, че след войната мнозина нямали пари за дрехи, затова компанията била принудена да купува ежедневна униформа за работниците си. С времето униформата се превърнала в сплотяващ елемент от корпоративната култура на Sony. Точно този момент заинтересувал Джобс. По същото време той се запознал с дизайнера Исей Мияке, който измислил униформа за Apple - яке със свалящи се ръкави. Но сътрудниците му в Apple не одобрили проекта.
Тогава Джобс помолил Мияке да създаде униформа за него самия, та да не му се налага повече да се чуди какво да облече. Дизайнерът му направил стотина черни пола, които Стив носи до края на живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар