петък, 30 декември 2011 г.

Футболни куриози


Пет картона на футболист за една среща
По време на среща от първенството на бразилския щат Пияуи между „Ривер” и „Оейрас” съдията Едмилсон Тимотео да Силва показал на футболиста от „Оейрас” Пауло Араужо два жълти и автоматично червен картон за изгонване. Играчът обаче не напуснал терена и продължил да играе. Разсеяният съдия забелязал присъствието му едва след поредното извършено от него нарушение, за което му показал трети жълт картон и още един път червен картон.

22 червени картона в един мач
В мач от испанската втора лига в края на срещата играчите и от двата отбора, недоволни от съдийско решение, обкръжили съдията, решени да се разправят с него на всяка цена. Съдията не изгубил самообладание и показал червен картон на всеки от 22-ата футболисти на терена.

Благородна измама
В колумбийския град Санта Марта футболният мач между отборите „Унион Магдалена” и „Депортиво” завършвал при нулево равенство. Привържениците на отбора-домакин вече недоволствали, че техният клуб не успява да вкара гол. Запознат с нравите и темперамента на местните фенове и опасявайки се от възможни последствия за себе си и гостуващия отбор, съдията привикал капитаните на двата отбора и им изложил хитрия си план: домакините вкарват гол след изтичане на редовното време, а в протокола се вписва реалният резултат 0:0. Зрителите останали доволни и не се стигнало до сбивания след мача, а когато на сутринта узнали за измамата, съдията и гостите вече били далече от Санта Марта. Колумбийската футболна федерация взела предвид потенциалната опасност за живота и здравето на съдията и състезателите и признала действията на арбитъра за правилни.

Премия за автогол
На световното първенство по футбол през 1974 година холандският отбор до финалите вкарал 15 гола, един от които автогол на защитника Рууд Крол. Отборът поискал от спонсорите си да платят и на него премия като голмайстор, тъй като в договора не било уговорено изрично, че не се изплаща премия за автогол, който в протокола от мача се записва като обикновен гол. След този случай спонсорите винаги уточняват, че не се дават премии за автогол.


Уникален хеттрик
В шампионата на Белгия 1995-96 играчът от отбора на „Жерминал Екерен” Стен ван ден Байс вкарал ТРИ автогола в мач срещу „Андерлехт”. Срещата завършила при резултат 2:3. Това е единственият случай в историята на футболната игра на хеттрик в собствената врата.

Краят на една кариера
В навечерието на третото хилядолетие вратарят на испанския „Майорка”, аржентинецът Карлос Роа изненадващо за всички обявил, че се отказва от футбола, въпреки получените покани от „Челси” и „Манчестър Юнайтед”, като се мотивирал с очаквания през 2000 година край на света. След като Армагедонът не се състоял, играчът решил да продължи състезателната си кариера, но не успял да се върне в големия футбол и се задоволил да играе за отбори от по-долни дивизии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар