вторник, 10 януари 2012 г.

Куриози от животинския свят


Времето за начало на прелетния период на птиците се определя от климата, като  посоката и силата на духащите ветрове са по-важни от температурата на въздуха.

Зъбите на охлюва са разположени на езика, с него той срязва и смила храната си.

Най-дългият червей — дългият линеус — достига 15 метра и живее по европейските атлантически брегове.
Езикът на синия кит тежи до 4 тона. Колкото голям слон!
Китовете могат да задържат дишането си до два часа.

Скорпионите могат да не се хранят почти две години, а кърлежите — до 10 години!

Морското свинче няма нищо общо нито с прасетата, нито с морето. То е гризач, близък роднина на зайците и е докарано в Европа през XVI в. от Южна Америка. Затова било наречено отвъдморско свинче, по-късно «отвъд» отпаднало и останало само «морско»
Преследваният от хищник жираф може да развие скорост до 50 км/ч, а това означава, че е в състояние да надбяга и най-бързия състезателен кон.

В Бразилия се срещат пеперуди, които притежават силен мирис, затова ги ловят специално и ги пускат да летят из дома, за да ароматизират въздуха.

Вълкът не е чак такъв хищник, за какъвто е смятан. Той може да утоли глада си и с жаби, насекоми, дори с горски плодове и полски дарове, а когато храната е съвсем оскъдна, преминава към пъпки на дървета, мъхове и лишеи.
Едно от най-древните насекоми на нашата планета е обикновената муха, възрастта на намерените вкаменени останки от нея се определя от учените на милиони години.

В Африка и Америка съществуват така наречените войнствени мравки, които убиват всичко, което им се изпречи на пътя. От тях бягат даже лъвовете.

Птицата-палач набожда мишки по тръните, като по този начин си прави запаси за черни дни.
Враните в ято, особено през зимата, могат да достигнат до 200–300 хиляди.

Пеят само мъжките славеи, които изразяват по този начин своята преданост и любов към женската, а тя обикновено седи някъде наблизо, но не отговаря с песни.

Женските слонове пляскат с уши, за да съберат малките си.                                                 Заекът барабани с крака по земята, когато подава сигнал за опасност.

Големите морски костенурки разбират езика на делфините. След като доплуват за да снесат яйцата си до крайбрежието на Никобарските острови в Индийския океан, те не излизат веднага на брега, а чакат специален сигнал от делфините, които оценяват обстановката и, ако е благоприятна (няма врагове, времето е подходящо и т. н.), чрез специален звук дават на костенурките разрешание да поемат към брега.

Най-тежката порода кучета е санбернарът, добре хранено куче от тази порода може да тежи 140 кг на 5 години.

В средновековна Европа бобърът е бил смятан за риба и месото му се оценявало много високо.

Ако храната на фламингото не е достатъчно, перата му от розови стават скучно-сиви. На свобода птиците се хранят със скариди и дребни водни растения, съдържащи багрилното вещество каротин.

Основната храна на най-голямата от отровните змии — кралската кобра — са змии, в това числа и от родствени видове. Затова кралската кобра се ползва с добра слава в местата, които обитава, тъй като унищожа огромен брой отровни змии.

В САЩ за ранно откриване на течове в газопроводите се използват лешояди, които притежават изключително обоняние. Налага се, обаче, към природния газ да се добавя вещество с мирис на развалено месо.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар