сряда, 18 януари 2012 г.

За палачите


1. Традиционната качулка на главата на палача е измислица. Палачите никога не са криели лицата си. Само когато се изпълнявали смъртни присъди на някои средновековни крале, се правело изключение.
2. Палачът можел да провежда венчавки.
3. Палачите получавали доход от жертвите си. В началото им било разрешено да вземат само това, което се намирало от кръста надолу, а след  това получили право на всички дрехи на осъдените.
4. Палачът имал право да си взема от пазара хранителни продукти безплатно. Това право му било предоставено, за да получи храната, която не можел да си купи, понеже мнозина отказвали да вземат пари от ръце на палач.
 5. Палачът в Средновековието можел да практикува екзорсизъм (процедура по изгонване на зли духове, вселили се в човека). Тогава един най-сигурните методи да се изгони демонът, завладял тялото, било мъчението. Смятало се, че като причиняват болка на тялото, хората сякаш измъчват демона вътре в него и го карат да го напусне.
6. В църквата палачът трябвало да стои зад всички, почти на входа й, и да приема причастието последен.
7. Във Франции имало и жени-палачи. В указ на Луи Светия от 1264 година се казва, «че който злослови или постъпва противозаконно, по решение на съда да бъде бит с камшик от лице от неговия пол: мъжът — от мъж, жената — от жена, без присъствието на мъже».
8. Ако палачът искал да напусне, бил длъжен да предложи на градските власти кандидат, който да заеме поста му.
9. По положението си в обществото палачът спадал към нисшите слоеве редом с проститутките и актьорите. Даже ако се докосвали случайно до него, хората изпитвали неприятно усещане.
10. Палачът често оказвал услуги на съгражданите си. Той продавал части от телата на жертвите си и препарати, направени от тях, както и различни детайли, отнасящи се към изпълнението на смъртните присъди. Предмети като «ръката на славата» (отсечената ръка на престъпник) и парче от въжето, на което е бил обесен престъпник, се споменават често в книгите за магии и алхимия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар