четвъртък, 5 април 2012 г.

10 стари уреди, които все още не искат да почиват в музея


Техниката се развива постоянно, променя се и се усъвършенства. Оказва се, обаче, че има много стари устройства, които са все още действащи. И въпреки че са се сменили няколко поколения техни потомци, тези прародители на позната ни домашна техника все още работят безотказно и са по-надеждни и сигурни от най-съвременните изобретения.
Вече 111 години в пожарната на калифорнийския град Ливърмор свети най-старата електрическа крушка. И то почти непрекъснато, ако не броим паузата от една седмица, през която се е наложило да бъде изключена.
От няколко години Хари Кокс използва тази прахосмукачка, произведена през 1904 година. Намерил я на сметището край завода, в който работи.
В кухнята на Розмари Кингхорн действа хладилник, купен от семейството й преди 77 години. През всичкото време хладилникът не е бил ремонтиран нито веднъж и продължава да изпълнява все така надеждно фунциите си.
Най-старият действащ компютър в света все така продължава да заема цяла стая в Ikeda Memorial Hall (Япония). FACOM 128 B е бил конструиран през 1958 година и продължава да функционира, макар че производителността му не надвишава тази на един банален калкулатор.
След Втората световна война били създадени няколко модела андропоидни робота, между които и робота, който виждате на снимката. Купил го от една разпродажба за 20 $ Тони Сайл, когато бил 19-годишен. Той сам му добавил някои детайли, но след време играчката се оказала захвърлена в гаража му. След 45 години бившият офицер от Кралската армия на Великобритания си спомнил за железния си приятел, избърсал го от праха, смазал го, сменил му батериите и....роботът тръгнал!
Все още продължава да работи и телевизорът „Маркони”, произведен през 1936 година. Три седмици след началото на телевизионните предавания във Великобритания той бил купен за 100 лири, а днес струва 5 000.
През 1932 година в Ашвил (Охайо) местният жител Теди Бор конструирал този светофар. Оттогава устройството работило несменяемо до 1982 година, когато го преместили в градския музей. Днес това е най-старият действащ светофар в света.
Най-старият движещ се автомобил бил създаден във Франция през 1884 година по поръчка на граф дьо Дион. В края на миналата година на търг в пенсилванския град Хърши за него бяха платени 4,6 млн. долара.
За да почувствате духът и величието на историята, ви предлагам да отседнете в хотел Hoshi Ryokan в град Комацу, префектура Ишикава, Япония. Той е на 1300 години и е надживял 46 поколения собственици. Помещенията на комплекса, включващи хол, гостни, спа-център, ресторант и театър, са оформени в национален стил.
За най-стария киносалон в света се смята Helios Welt-Kino-Theater в полския град Шчечин, открит през 1909 година. Билетът тогава е струвал два гроша.










Няма коментари:

Публикуване на коментар