вторник, 6 декември 2011 г.

Псувните имат обезболяващо свойство


   Учени са установили, че псувните снемат усещането за болка, но само ако човек не псува постоянно. Иначе обезболяващият ефект изчезва.
   За това свидетелстват резултатите от експеримент, проведен от британски психолози в Килския държавен университет (Keele University, Нюкясъл). По време на опита човек издържал по-дълго в ледено студена вода, ако вместо неутрални слова сипел проклятия. След това учените решили да си изяснят как влияят на обезболяващия ефект ругатните на хора, за които псуването е навик. И го изяснили в конкретни числа, според които ругатните губят ефекта си на обезболяващо, ако се употребяват повече от 60 пъти на ден.
   Механизмът за това обезболяване засега не е съвсем ясен за учените. Най-вероятно псуването способства за освобождаването на агресията и злобата, а точно те са причината за стрес-индуцираната чувствителност към болка. При стреса се отделя адреналин, който помага да не се обръща внимание на болката. А псувните влияят на по-дълбоките зони от мозъка в сравнение с обикновената реч, на тези, които отговарят за емоционалното поведение. Когато човек е свикнал да псува, то емоционалният му отговор на псувните отслабва и съответно свежда до минимум и обезболяващия им ефект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар